מס על פנסיה
ההיערכות לפנסיה היא צעד פיננסי מרכזי, שכל אחד צריך לחשוב עליו ברצינות. כחלק מהתכנון הפנסיוני עומד נושא חשוב מאין כמוהו והוא – מיסוי פנסיוני. בזכות צעדים נכונים שניתן לבצע לאורך חיי העבודה וגם לקראת הפרישה, ניתן להגיע להכנסה נטו גבוהה יותר (לאחר פרישה מעבודה). במאמר זה נתייחס לכמה היבטים חשובים בתחום של תכנון פיננסי, בדגש על מיסוי פנסיוני. אנו ממליצים ומזמינים אתכם לקבל מידע נוסף, שכן המידע שלהלן הוא כללי ובמקרים פרטניים צריך להביא בחשבון שיקולים נוספים.
מיסוי פנסיוני, קצבה מזכה וקצבה מוכרת
כאשר אנו מדברים על מיסוי פנסיוני, כדאי להתייחס לכמה סוגים של קצבאות עיקריות. רצוי שכל אחד יבין היבט זה של תכנון פרישה, לפחות את העיקרון הכללי. בראש ובראשונה, יש מה שנקרא קצבה מזכה. מדובר בקצבה שמקורה בכספים שזכו להטבות מס בזמן ההפקדה. מדובר למשל על הפקדות לקרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופות גמל לקצבה. הקצבה המזכה חייבת במס, אך נהנית מפטור חלקי. נכון להיום, הפטור עומד על 52% מהקצבה המזכה, עד לתקרה הקבועה בחוק.
כאשר אנו מדברים על מיסוי פנסיוני, כדאי להיעזר בדוגמאות מספריות. נניח שהקצבה המזכה של ראובן עומדת על 12,000 ₪ בחודש, ותקרת הקצבה המזכה היא 9,500 ₪. חישוב הפטור יגלה כי 4940 ₪ פטורים ממס ואילו 7,060 ₪ יהיו חייבים במס (בהתאם למדרגות המס האישיות של ראובן).
קצבה מסוג אחר שצריך להזכיר בהקשר של מיסוי פנסיוני נקראת קצבה מוכרת. המדובר כאן בקצבה שמקורה בכספים שלא נהנו מהטבות מיסוי פנסיוני בזמן ההפקדה. לדוגמה, הפקדות שנעשו באופן עצמאי לקופת גמל מעבר לתקרת מתן הטבת המס, או הפקדות לקופת גמל להשקעה. היתרון המשמעותי של הקצבה המוכרת, מסביר מומחה פמילי אופיס, הוא שהיא פטורה ממס לחלוטין, ללא הגבלת סכום.
עוד נקודה חשובה בעניין מיסוי פנסיוני ומועד משיכת הכספים היא זו: ניתן למשוך את הקצבה המוכרת כבר מגיל 60, זאת בעוד שאת הקצבה המזכה אפשר למשוך רק בגיל הפרישה (כיום 67 לגברים ו-62 לנשים).
מס על פנסיה והטבות מס בחיסכון פנסיוני
המדינה שואפת לעודד את הציבור להגדיל את החיסכון הפנסיוני באמצעות שורה של הטבות מיסוי פנסיוני. חשוב שכל אחד יבין יותר כיצד ההטבות מס על פנסיה יכולות להשפיע על המיסוי לאחר פרישה מעבודה, אפילו זמן רב לפני שזוכים לקבל קצבה פטורה ממס או קצבה החייבת במס.
לשכירים יש כמה הטבות מס בתקופת העבודה:
- ניתן להפקיד עד כ-7% מהשכר (עד תקרה שנתית) וליהנות מזיכוי מס של 35% מסכום ההפקדה.
- בהקשר מס על פנסיה, הפקדות המעסיק אינן נחשבות כהכנסה חייבת במס עבור העובד, עד לתקרה.
עבור עצמאים עוד הרבה לפני קבלת קצבה פטורה ממס ישנן ההטבות הבאות:
- זכאות להטבות מס של עד 16.5% מההכנסה השנתית, עד לתקרה.
- ההטבה מתחלקת ל-5.5% הטבת זיכוי ו-11% ניכוי, מה שמאפשר חיסכון מס על פנסיה באופן משמעותי.
בואו ניקח למשל את דינה. דינה היא עצמאית, מרוויחה 400,000 ₪ בשנה. דינה יכולה להפקיד עד 66,000 ₪ (16.5%) לחיסכון פנסיוני. נניח שהיא מפקידה את מלוא הסכום. 22,000 ₪ (5.5%) יזכו אותה בזיכוי מס של 35%, כלומר חיסכון של 7,700 ₪ במס. 44,000 ₪ (11%) ינוכו מהכנסתה החייבת, מה שיוביל לחיסכון נוסף במס בהתאם למדרגת המס השולי שלה.
עוד כמה מילים לגבי קצבה פטורה ממס, או אם נדייק אופן השפעה על המיסוי בפרישה. נזכור כי בעת הפרישה, הקצבה שתתקבל מכספים אלו תיחשב כקצבה מזכה. כלומר מבחינת מס על פנסיה תהיה חייבת במס באופן חלקי (זאת מכיוון שכבר נהנינו מהטבת מס בעת ההפקדה). לעומת זאת, הפקדות שנעשו מעבר לתקרת ההטבה, או הפקדות שלא נהנו מהטבת מס (כמו הפקדות לקופת גמל להשקעה), יניבו קצבה פטורה ממס באופן מלא.
כמה הצעות לתכנון מס חכם:
- ניתן לגוון את החיסכון הפנסיוני שלכם בין מסלולים שנהנים מהטבות מס לבין כאלה שיניבו קצבה מוכרת בעתיד.
- אם אתם קרובים לגיל פרישה ויש כספים שצברתם, ניתן לשקול הפקדה לקופת גמל להשקעה. אמנם לא תהנו מהטבת מס מיידית, אך תקבלו קצבה פטורה ממס בעתיד.
להמלצות מדויקות שיוכלו להתאים לכם באופן אישי, כדאי להיעזר באיש מקצוע הבקיא בפנסיה, ניהול הון משפחתי וניצול מיטבי של הטבות המס המגיעות לכם.
קצבה פטורה ממס ומיקסום פטור ממס
נושא נוסף בעניין מס על פנסיה שנרצה להזכיר הוא נוסחת השילוב. מדובר בנוסחה המאפשרת לחשב את הפטור האופטימלי ממס על קצבאות ובגין פיצויים. ככלל, הנוסחה מאזנת בין הפטור על קצבה לבין הפטור על מענקי פרישה (פיצויים). היא מתחשבת בפיצויים שהתקבלו בפטור ממס במהלך השנים שקדמו לגיל הזכאות.
דוגמא קצרה בעניין מיסוי פנסיוני ומשמעותו בנוסחת השילוב: נניח שיעקב פורש בגיל 67. הוא צבר קצבה חודשית של מעל השכר הממוצע במשק וכן קיבל פיצויים בסך מאות אלפי ₪. על פי נוסחת השילוב ליעקוב יתרת הון פטורה שיכולה להגיע למאות אלפי שקלים. ניתן לראות כי בהיבט של מיסוי פנסיוני מדובר בהרבה מאוד כסף. אגב, יעקב יכול לבחור בין פטור ממס על הקצבה או על הפיצויים, כפי שרצוי לו. פנסיונרים שבוחרים בפטור על הקצבה יכולים לממש את הטבת המס מדי חודש בחודשו.
כמה נקודות חשובות:
- ניתן לשקול לדחות משיכת פיצויים במקרים מסויימים, כדי להגדיל את הפטור על הקצבה בעתיד.
- בדקו את האפשרות לפרוס את הפיצויים על פני מספר שנים לצורכי הטבת מיסוי פנסיוני.
התייעצו עם מומחה לגבי התמהיל האופטימלי עבורכם, באיזון שבין משיכת פיצויים לבין הגדלת הקצבה הפטורה.
תשלומים הנחשבים כמענק פרישה (נהנים מהטבות מס מיוחדות) וכאלה שלא
תשלומי מעסיק שנחשבים למענק פרישה כוללים פיצויי פיטורין, לרבות הסכומים שנצברו בקופות הפיצויים וכל השלמה שהמעסיק משלם. בנוסף גם מענקים מיוחדים, שהם תשלומים חד פעמיים כגון "מענק הסתגלות" וכן פדיון ימי מחלה, במיוחד במגזר הציבורי. תשלומים שאינם נחשבים כמענק פרישה (חייבים במס רגיל), כוללים למשל פדיון ימי חופשה, דמי הבראה, בונוסים שונים, תגמול בגין אי תחרות (נקבע במהלך השנים כי תשלום זה מהווה שכר לכל דבר). מענקי פרישה זכאים לפטור ממס עד לתקרה מסוימת לכל שנת עבודה. לעומת זאת תשלומים רגילים חייבים במס שולי וכמו שכר רגיל, מחויבים בביטוח לאומי ומס בריאות.
ניקח לדוגמא את שרה שפורשת אחרי 30 שנות עבודה. היא זכאית לסכומים הבאים:
- פיצויים: 500,000 ₪
- פדיון ימי מחלה: 80,000 ₪
- פדיון ימי חופשה: 50,000 ₪
- בונוס פרישה: 100,000 ₪
הפיצויים ופדיון ימי המחלה (580,000 ₪) ייחשבו כמענק פרישה. חלק מסכום זה יהיה פטור ממס (בהתאם לתקרה השנתית). פדיון ימי החופשה והבונוס (150,000 ₪) יחויבו במס שולי מלא.
נסיים עם כמה טיפים לתכנון מיסוי פנסיוני שכדאי להביא בחשבון:
- התייעצו עם יועץ לגבי האפשרות לדחות חלק מהתשלומים לשנת המס הבאה, אם זה יכול להוביל לכם לחיסכון במס.
- התייעצו לגבי סכומים שניתן להקפיד קופת גמל, לצורך דחיית אירוע מס.
- התיעצו לגבי כדאיות לבצע פריסת מס על מענקי הפרישה (סכומים שחייבים במס).