קיבוע זכויות, היוון וקצבת פנסיה
יציאה לפנסיה מחייבת קבלת החלטות רבות. כל החלטה משפיעה במידה משמעותית מאוד על תקופת החיים שאחרי הפרישה מעבודה – כלומר על 20 שנים, 30 שנה ואפילו יותר.
בהתאם חשוב להתנהל באחריות רבה, ובפרט בכל הנוגע לקיבוע זכויות והיוון הקצבה הפנסיונית.
למה חשוב לבצע קיבוע זכויות?
חיסכון לגיל הפרישה הוא נדבך רחב, וכולל הרבה מעבר לחיסכון לפנסיה. ישנם למעשה כלים אפקטיביים נוספים שיוכלו לסייע לכם להגדיל את החיסכון לגמלאות ולהבטיח שיהיה לכם הרבה יותר כסף פנוי, אחת מהם היא שיטה פיננסית בשם אנונה המספקת מגוון יתרונות.
נכון ל-2023 תקרת הפטור עומדת על כ-853,632 ש"ח (על הסכום המהוון ועל הקצבאות החודשיות גם יחד). ב-2025 התקרה צפויה לעלות ולחצות את רף המיליון ש"ח. מאחר שהמס על כספי הפנסיה עלול להיות גבוה (בהתאם למדרגות המס של כל אדם), מומלץ בחום לבצע את קיבוע הזכויות.
הדרכים השונות לביצוע קיבוע הזכויות את הפטור הנ"ל ממס הכנסה ניתן לממש ב-3 דרכים:
- לטובת הגדלת הקצבה החודשית שתשולם לאורך כל תקופת הפנסיה.
- לטובת היוון הקצבה – פרטים לגבי היוון קצבת פנסיה תמצאו בפסקה הבאה.
- גם לטובת הקצבה החודשית וגם לטובת ההיוון – בהתאם לנוסחת השילוב, שמאפשרת תכנון מס משתלם.
הבחירה מדווחת לרשות המיסים באמצעות טופס 161ד'. זוהי אחת ההחלטות החשובות במועד הפרישה מעבודה, וחשוב לקחת בחשבון את כל השיקולים הרלוונטיים.
היוון קצבת פנסיה במסגרת קיבוע זכויות
כחלק מתהליך קיבוע הזכויות, ניתן כאמור לבצע היוון, כלומר לממש חלק מהחיסכון הפנסיוני כבר במועד היציאה לפנסיה, כמובן על חשבון הקצבאות העתידיות. האפשרות לבצע היוון מושפעת מסוג קרן הפנסיה וגם מגובה החיסכון, ובכל מקרה חשוב לשקול היטב את כדאיות הפעולה – ולכן גם את ההחלטה הזו מומלץ לקבל על בסיס ייעוץ מקצועי מותאם אישית אליכם.
לקבל את ההחלטה הנכונה – ולממש אותה בהתאם לכל הנהלים
המרכז לניהול פרישה מעניק שירות מקיף ומקצועי לכל מי שמתקרב או מתקרבת למועד הפרישה מעבודה. הייעוץ מבוסס על בקיאות מעמיקה בכל האספקטים הרלוונטיים לקצבת הפנסיה ובפרט להיוון ולקיבוע זכויות, ומותאם אישית לכל אדם. בנוסף לסיוע בקבלת ההחלטות המיטביות, נעזור לכם גם לממש כל החלטה ולהתנהל נכון מול רשות המיסים.
מוזמנים לפנות אלינו עם כל שאלה – כדי שהחיים בפנסיה ייראו בדיוק כפי שחלמתם שיהיו!
מידע כללי על קיבוע זכויות
קיבוע זכויות פירושו בראש ובראשנה מהלך שכל מי שמתקרב לגיל פרישה חייב להכיר. מטרתו של קיבוע זכויות לאפשר לפורשים לקבל את מקסימום הטבות המס המגיעות. אם חשוב לכם לשלם כמה שפחות מס על פנסיה כדאי שתקראו את הדברים הבאים.
מהו קיבוע זכויות ולשם מה הוא נועד?
מבחינה פרוצדורלית, קיבוע זכויות מתבצע בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה. הדבר אושר בכנסת בשנת 2012. תיקון זה הסדיר את אופן הבחירה בין הפטור ממס על מענק פרישה לבין פטור ממס על קצבה מזכה והיוון קצבה מזכה. ניתן לומר כי קיבוע זכויות מטרתו לאפשר לפורשים לפנסיה לקבל את מלוא הטבות המס הניתנות בפרישה מהעבודה. מטרתו העיקרית של קיבוע זכויות לאפשר לכם, כפורשים, לבחור באיזה אופן לקבל את הפטור ממס על כספי הפנסיה ממקורות שונים. כך למשל מענקי פרישה, משיכת פיצויים, היוון כספי קצבה ועוד. התהליך של קיבוע זכויות נועד לעזור לפורשים לפנסיה להקטין כחוק ובאופן מיטבי את חבות המס. באמצעות קיבוע זכויות הפורש יכול להחליט באיזה אופן לממש את הטבות המס, לפי צרכיו, בהתאם לתכנון הפיננסי לשנים הבאות.
זכאות לקיבוע זכויות
יש כמה דברים שכדאי לדעת לקראת תכנון פרישה לגמלאות. קודם כל, הזכאות לקיבוע זכויות מתחילה במועד המאוחר מבין שני תאריכים: גיל הפרישה לגמלאות או יום קבלת קצבת הפנסיה הראשונה. נדגיש שניתן לפרוש פרישה מוקדמת בגיל 60 ונכון להיום (2024), גיל הפרישה לגברים הוא 67, ולנשים בסביבות גיל 65 (הגיל המדויק תלוי בשנת הלידה של האישה). דבר נוסף שחשוב להבין לגבי קיבוע זכויות – ניתן לבצע קיבוע זכויות רטרואקטיבית. כלומר, ניתן לקבל החזרי מס עבור תקופה של עד 6 שנים אחורה, בתנאי שהפרישה התרחשה לאחר כניסת החוק לתוקף (2012). כלומר גם פורשים שלא היו מודעים לאפשרות זו ונמצאים בגבול מסגרת הזמן הזאת, יכולים להשלים את הטיפול כעת. עבור מי שפרש קודם ל-2012, קיימת אפשרות להגיש בקשה לפטור, אם הוא מקבל קצבה מזכה יחידה. כמו כן, בתנאי שמאז 2012 לא נמשכו כספים שהתקבלו מהמעסיק או מקופת גמל בהיוון קצבה תוך פטור ממס.
סל ההטבות במסגרת קיבוע זכויות
סל ההטבות הניתן במסגרת קיבוע זכויות עומד על כ-880,000 ₪ נכון להיום. סכום זה מחולק ל-180 חודשים. כלומר, ההטבה של קיבוע זכויות מחושבת לפי 15 שנים אך הסכום תקף גם בשנים שלאחר מכן. חשוב לציין הסכום עשוי לעלות בעתיד ותוכלו לקבל את המידע המדויק בבוא הרגע, כאשר תקבלו תכנון פיננסי אישי וליווי מקצועי לביצוע קיבוע זכויות וניצול הטבות מס מיטביות.
הטבת המס של קיבוע זכויות יכולה לבוא לידי ביטוי במספר דרכים. למשל, ניתן לקבל פטור על הקצבה החודשית של הפנסיה, על פיצויי הפרישה, או על היוון כספי הקצבה שבקופת הגמל או בקרן הפנסיה. חשוב לציין כי כדי להיות זכאי לקבל סכום הוני מקרן הפנסיה, צריך להתקיים התנאי שאתם זכאים לחודשית מינימלית של כ-4,800 ₪. גובה הפטור המקסימלי שניתן לקבל על קצבה חודשית, נכון עומד על כ-4,900 ₪. סכום זה מחושב על ידי חלוקה של סכום סל ההטבות ב-180 חודשים.
תהליך הגשת בקשה לקיבוע זכויות
הגשת בקשה לביצוע קיבוע זכויות נעשית באמצעות מילוי טופס 161ד'. טופס זה מורה למס הכנסה כיצד אתם מבקשים כפורשים לפנסיה לממש את הפטור על הקצבה החודשית או על היוון כספי הקצבה שלכם. הטופס של קיבוע זכויות מטופל על ידי פקיד השומה באזור המגורים שלכם. אגב, כיום ניתן למלא את טופס קיבוע זכויות גם באופן מקוון (באתר רשות המיסים). עם זאת, רבים מעדיפים לטפל בכך מול יועץ מקצועי פרטי או כחלק משירות של פמילי אופיס. בעת מילוי הטופס יש לצרף טפסי 161 (טופס פרישה מעבודה). יש לצרף טופס בגין כל אחד ממקומות העבודה של כ-30 שנות עבודה. בנוסף לטפסי 161, יש לצרף לבקשה של קיבוע זכויות מסמכים כגון אישורי יתרות מקופות גמל, אישור על גובה הקצבה ממעסיקים קודמים. כאמור קיבוע זכויות ניתן לבקש ישירות מרשות המיסים, אך רבים מעדיפים לעשות זאת בליווי מומחים.
נוסחת הקיזוז והשפעתה על הפטור ממס
לנוסחת הקיזוז יש הרבה משמעות בתהליך קיבוע זכויות. הנוסחה משמשת לחישוב יתרת הפטור ממס המגיעה למי שהגיע לגיל פרישה. הנוסחה משלבת בין הפטור על מענקי הפרישה (לרבות פיצויי פיטורים) לבין הפטור שמגיע על קצבת הפנסיה החודשית (לרבות היוון קצבה). מטרתה העיקרית היא למנוע כפל הטבות מיסוי וכן לסייע לחלוקת הפטור ממס בצורה מאוזנת, לאורך תקופת הפרישה.
בחישוב נוסחת הקיזוז, נלקחים בחשבון מענקי הפרישה, כולל פיצויי פיטורים, שהיו פטורים ממס הכנסה ושולמו לפורש במהלך השנים. חשוב לציין שיש מקרים שבהם פיצויים ששולמו בעבר והיו פטורים ממס לא יורידו את הפטור לפנסיה. כך למשל אם הפיצויים התקבלו לפני שנת 2012, וישנו הפרש של 15 שנים או יותר בין מועד קבלת הפיצויים הפטורים ממס לבין מועד תשלום הפנסיה החודשית הראשונה. באם אחד מהתנאים הללו לא חלים, תחול הפחתה בגובה לפי סכומי הפיצויים הפטורים ממס שהתקבלו בעבר.
פטור מקסימלי ממס על קצבה חודשית
לקראת קיבוע זכויות בואו נחדד מהו הפטור המקסימלי שיכול להגיע בגין קצבה חודשית. נכון להיום, הפטור המקסימלי ממס על קצבה חודשית עומד על 4,903 ₪ לחודש. סכום זה מחושב על ידי חלוקה של הסכום המקסימלי (882,648 ₪ ) ב-180 חודשים, המייצגים תקופה של 15 שנים. חשוב להדגיש כי סכום זה עשוי לגדול משמעותית בשנים הבאות וכמובן שצריך להביא זאת בחשבון לצורך ניהול הון משפחתי חכם.
לגבי קיבוע זכויות ותקרת הקצבה המזכה, לפיה מחשבים את הפטור המקסימלי, מדובר על סך של 9,430 ₪ לחודש. שיעור הפטור לקצבה מזכה עמד על 52% בשנים האחרונות, אולם הוא צפוי לעלות. אם לא יחולו שינויים, הרי שמשנת 2025 והלאה הוא צפוי לעמוד על 67%. חשוב להבין כי הפטור המקסימלי לעניין קיבוע זכויות מחושב כאחוז מתקרת הקצבה המזכה (ולא מהקצבה המשולמת לפורש). לדוגמה, משה פרש לגמלאות וביצע קיבוע זכויות. הקצבה של משה עומדת על 10,000 ₪ בחודש. בהנחה שהוא זכאי לפטור המקסימלי, אזי מסכום זה יופחת הפטור של 4,903 ₪, והוא יחויב במס רק על ההכנסה הנותרת של 5,097 ₪. חשוב לזכור כי זוהי דוגמה פשוטה, ובמציאות ישנם בדרך כלל גורמים נוספים שיכולים להשפיע על חישוב הפטור (למשל נוסחת הקיזוז שציינו קודם לכן).
קצבה מזכה וקצבה מוכרת – ההבדלים וההשלכות
ההבדל בין קצבה מזכה לבין קצבה מוכרת הוא נושא חשוב נוסף לעניין קיבוע זכויות. קצבה מזכה פירושו של דבר קצבה החייבת במס. זאת כאשר היא משולמת לכם בתשלומים אשר בעת הפקדת החיסכון נהנו מהטבת מס. בעת משיכת קצבה מזכה, היא חייבת במס על פי המס השולי שלכם. לעומת זאת, קצבה מוכרת היא קצבה שאינה חייבת במס, מכיוון שהיא משולמת ממקור שלא קיבלתם בגינו הטבת מס (כלומר בעת הפקדת החיסכון, למשל בקופת גמל להשקעה, כבר שולם עליהם מס ולא ניתנה הטבת מס). שיעורי הפטור לקצבה מזכה השתנו במהלך השנים. בשנים האחרונות כאמור שיעור הפטור עמד על 52% מתקרת הקצבה המזכה. בהמשך שיעור הפטור צפוי לעלות מה שיהיה כמובן לטובת הפורשים מכאן ואילך.
אם כן, לעניין קיבוע זכויות ההבחנה בין קצבה מזכה לבין קצבה מוכרת משפיעה על תכנון המס לקראת הפרישה. הקצבה המוכרת פטורה ממס באופן מלא ואילו הקצבה המזכה מזכה את הפורש בפטור חלקי. משום כך, כאשר אתם מתכוננים לפרישה ולקראת קיבוע זכויות, שימו לב לאופי הקצבאות המגיעות לכם וקחו בחשבון את שיקולי המס. למידע נוסף ולביצוע החישובים הנדרשים, היעזרו במומחי פרישה שיעמדו לרשותכם.
תיאום מס על פנסיה
תיאום מס על פנסיה הוא נושא חשוב נוסף. תיאום מס הינו צעד מתבקש וחשוב, כאשר לפורש מעבודה יש הכנסה מיותר ממקור אחד (למעט הכנסות מסוימות שהן פטורות וקצבאות ביטוח לאומי). מטרת תיאום המס היא למנוע מצב שבו מנכים יותר מדי מס מכפי שדורש החוק. נוכל להצביע על דוגמאות לכמה מצבים בהם נחוץ תיאום מס. למשל, כאשר אתם מקבלים קצבה מקרן פנסיה ויש לכם גם הכנסה נוספת למשל מעבודה במשרה חלקית. כאשר מקבלים קצבת אזרח ותיק ובנוסף קצבת שאירים שלא דרך ביטוח לאומי, מעל תקרה מסוימת וכן כאשר הפרישה לגמלאות חלה באמצע שנת מס. שימו לב כי את תיאום המס יש לבצע בתחילת כל שנת מס, לא ניתן לבצע זאת רטרואקטיבית. מה שכן ניתן לבצע רטרואקטיבית זו הגשת בקשה להחזר מס עבור שש השנים האחרונות. אם לא מבצעים בזמן את תיאום המס, אזי יחושב הניכוי בשיעור המרבי של 47% מסכום ההכנסה הנוספת (לא ההכנסה העיקרית).
פרישה מדומה וקיבוע זכויות
אם התחלתם להתעניין בעבר במשמעות של קיבוע זכויות יתכן ונתקלתם במונח "פרישה מדומה". נסביר, אם כן, במה מדובר. פרישה מדומה מאפשרת למי שהגיע לגיל פרישה ומעוניין להמשיך לעבוד, להתחיל לקבל את קצבת הפנסיה. כלומר, למרות שמי שפרש מעבודה מבחינת גיל עדיין ממשיך לעבוד, הוא נחשב כ"פורש" מבחינת מימוש הטבות מס על הפנסיה. חשוב להדגיש כי גם במקרה של פרישה מדומה, הפורש יכול לבצע קיבוע זכויות וליהנות מפטור ממס כמפורט לעיל.
הדגש המרכזי של פרישה מדומה טמון באפשרות לנצל את הטבות המס על הפנסיה, במקביל להמשך צבירת זכויות פנסיוניות במסגרת העבודה. עם זאת, שימו לב שאין בדברים הללו המלצה או אי המלצה, להמשיך לעבוד לאחר גיל פרישה. חשוב שכל אחד יבדוק לעומק את מכלול שיקוליו ויתייחס גם להשפעה של ההכנסה הנוספת משכר עבודה ועל חבות המס. תכנון מס בליווי איש מקצוע ייתן לכם את המענה המדויק לעניין זה.
דבר נוסף, בזמן קיבוע הזכויות לצורך פרישה מדומה, שימו לב כיצד תעשו שימוש בפטור ממס. למשל, ישנם מקרים שבהם כדאי לנצל חלק מהפטור על הקצבה החודשית וחלק כדאי להפנות לצורך היוון כספים הוניים. הכל צריך להיות מחושב ובדוק, בהתאם למאפיינים של אורח חיים, צרכים שוטפים ובכלל – תכנון פיננסי לשנים הבאות.
לסיכום
- קיבוע זכויות חשוב ביותר לכל מי שעומד לפרוש לפנסיה.
- זאת הדרך לשימוש במירב הטבות המס על כספי הפנסיה והקצבאות.
- אל תדחו את הצעד הזה ולכל המאוחר בצעו אותו לא מאוחר מ-6 שנים מהפרישה.
- נוסחת הקיזוז משפיעה על גובה הפטור ממס, ורלוונטית בעיקר למי שקיבל בעבר פיצויים פטורים ממס ממעסיק קודם.
- אם יש מקורות הכנסה נוספים לצד הפנסיה, אל תשכחו לבצע תיאום מס.